woensdag 28 december 2016

Vlinderstoel

Uit 1959 stamt deze leuke vlinderstoel en hij is heel lang niet gebruikt. De jaren zijn hem aan te zien, rust roest zeg maar. En ondanks de roest en de enigszins verwassen zithoes is het een sympathiek ding. Het frame is stevig en de stoel is bruikbaar. Na een goede opknapbeurt heb je weer een heel leuk vintage designmeubel in huis. Meer als object misschien dan als zitmeubel. De vlinderstoel stond niet bekend om zijn zitcomfort.
 
 
 
 

vrijdag 23 december 2016

Pad door de golven

 
 
 
 
Pad door de golven, gemengde techniek
18,5 x 25 cm
Folkert de Graaf 2016

donderdag 8 december 2016

Childish Gambino

 
Ronald Glover is acteur, schrijver, stand-up comedian en rapper. Onder de naam Childish Gambino brengt hij goeie muziek uit; check de link.
 
 
 
Redbone
  
         YouTube

maandag 5 december 2016

Bovenkamp fauteuils, jaren 50

In de jaren 50 van de vorige eeuw ging de Deense ontwerper Aksel Bender Madsen werken voor Bovenkamp, een Nederlandse meubelfirma. Bovenkamp wilde de alom populaire Deense organische stijl gaan opnemen in haar collectie en zocht iemand die goede ontwerpen kon maken.  Madsen stelde niet teleur. Hij bedacht prachtige meubelstukken die ook tegenwoordig nog zeer gewild zijn en die hoge prijzen opleveren. Je zou kunnen zeggen dat hij tijdloze meubels ontwierp voor Bovenkamp. De fauteuils op de foto's zijn voorbeelden van die succesvolle designs. Ze zijn net binnen en verkeren in goede staat na 60 jaar in gebruik te zijn geweest. De frames zijn gemaakt van eiken en teak, zeer stevig en degelijk vakwerk. Kijk eens naar die prachtige boog van hout achterlangs en de verfijnd omhoog wijzende armsteuntjes. Wil je meer weten informeer dan even.
 
 
Bovenkamp fauteuils, heren- en damesmodel
Aksel Bender Madsen
Periode: jaren 50/60
Prijs: verkocht/sold

 

 

donderdag 24 november 2016

Tomado boekenrek

 
Tomado boekenrek, metaal, goede staat
(alle onderdelen gemerkt)
Periode: jaren 70
Prijs: 75 euro
 

Deense spiegel

In de verkoop deze week; een prachtige vintage spiegel van teakhout. In Deense stijl, hij lijkt op ontwerpen van Luxus en Markaryd. De spiegels van die producenten gaan gemakkelijk richting de 1500 euro per stuk. Waarschijnlijk is dit een Nederlands exemplaar uit de jaren 60. Nog in een hele mooie staat en met een nieuw ophangkoord van gevlochten suede. De diameter is 39 cm.
 
 
Vintage spiegel, teakhout
Periode: jaren 60/70
Prijs: 125 euro

dinsdag 22 november 2016

Fantoom

Wat maakt dat je 's nachts gaat leven? Dat je alleen maar in het duister je voedsel zoekt en je hele systeem zich richt op stilte en zien in het donker? Ik vroeg het me af deze herfst. Half blind en onhandig had ik mijn weg gezocht in het eerste duister van een doordeweekse avond. Een avond die behoorde bij een prachtige dag in de natuur, eentje die ik had doorgebracht met het vangen en ringen van trekvogeltjes in de Eemshaven. Ik draag normaliter een bril om alles een beetje scherp te zien maar omdat ik het terrein ken had ik hem vandaag niet op. Geen probleem. En voor het gepeuter bij de netten had ik mijn leesbril, ik had ik alle gevederde pracht goed kunnen zien. Ik gedij in het licht, dat is wel duidelijk. Zodra het donker wordt krijg ik problemen. En daar liep ik ook vanavond weer tegenaan.

Met een klein lampje op mijn voorhoofd om mezelf bij te lichten en met de leesbril paraat, deden mijn compagnon en ik de laatste controleronde langs de netten; trekvogels vangen doe je van zonsopgang tot net na zonsondergang. Het was flink donker tussen de bosjes in het terrein, alleen als ik opkeek zag ik de netstokken iets afsteken tegen de avondhemel. Hier en daar hing nog een vogel in het net en het kostte me grote moeite om ze eruit te halen in het duister. Ik ergerde me aan mijn slechte zicht en aan mijn onhandigheid, aan mijn gestruikel door het ongelijke terrein. Steeds opnieuw moest ik mijn lampje richten en ik vergat na iedere handeling m'n leesbril af te zetten waardoor ik voortdurend zelf de netten inliep, bah. Ik ben niet aangepast aan leven in duisternis. Uilen wel. Maar die kleunen ook wel eens mis ondanks hun schitterende eigenschappen. In een van de netten die was opgesteld langs een corridor tussen de bosjes hing namelijk een ransuil. Het dier deinsde verschrikt achteruit toen we het beschenen met onze hoofdlampjes. Met grote fel oranje ogen keek het ons aan zoals alleen uilen kunnen kijken; fanatisch boos. Tegelijkertijd maakte het knappende geluidjes met haar tong in een poging om ons af te weren. Ik liet het aan mijn metgezel en zijn ervaring over om de uil te bevrijden, beducht als ik was voor de enorme klauwen van het dier. We maakten de ronde af en de uil lag intussen rustig in een soort uilenhoudgreep op de arm van mijn compagnon. Terug in onze schaftkeet werd ze geringd. De ring schoof mooi ruim over de roodgevederde uilenpoot. De huid van uilenpoten is bedekt met veertjes, het is net of ze een broek dragen. Die broek hoort dus bij dat leven in duisternis denk ik dan. Die broek heeft een functie net als al het andere moois van de uil, z'n gezichtsmasker, de oorpluimpjes. Allemaal evolutie uiteraard, het had geen zin om romantische gedachten te hebben. Blijkbaar was het in een ver verleden nuttig of noodzakelijk voor uilen om een draai te maken naar de nacht. Fascinerend als je eigen zintuigen zo zijn ingesteld op leven in het daglicht.

Buiten liet ik de ransuil nog even poseren voor een paar foto's. De klauwen onschadelijk omdat ik nu ook de juiste greep toepaste. Verbazend hoe imposant ze lijken en hoe licht ze eigenlijk zijn. Een paar honderd gram wegen ze. Een indrukwekkende massa veren maar bijzonder weinig gewicht. In het licht van m'n hoofdlamp zag ik van dichtbij de mooie oranje ogen, de soepel doordraaiende beweging van de kop. Toen was het moment gekomen om de uil los te laten. Ik opende mijn vuist en verwachtte een afzet, gewicht tegen mijn hand. Dat je hand wordt weggedrukt door die afzet. En geritsel van veren die lucht in beweging brengen. Een kreet misschien. Maar er was niets. De uil spreidde haar vleugels en gleed de duisternis in, loste op in stilte. Alsof ik enkel lucht in handen had gehad.


maandag 21 november 2016

Vintage dienbladen, teakhout

Straks breekt de feestmaand aan. Met de dienbladen op de foto's presenteer je op een leuke manier je lekkere hapjes. De blaadjes zijn bescheiden van formaat, je kunt er gemakkelijk een aantal kwijt op tafel. Met heerlijke hapjes natuurlijk. Mail als je belangstelling hebt.
 
 
Vintage presenteerblaadjes, teakhout en teakfineer
Periode: jaren 60
Prijs: 12,50 euro per stuk
 


 

zaterdag 19 november 2016

Go with the flow

Muziek van de Queens of the Stone Age, niet iedereen houdt er van. Het is intense rock die je niet bij iedere activiteit kunt gebruiken. Ik heb het ooit meegenomen naar een avondje modeltekenen en dat werkte niet. De tekenaars raakten helemaal aangedraaid. Maar wat een goeie band, wat een drive. En over tekenen gesproken; het filmpje bij Go with the Flow, een ouder nummer, is prachtig geanimeerd. En het motto van het nummer kunnen we ons ter harte nemen.
 


vrijdag 18 november 2016

Cor Alons salontafel in mahonie

 
Salontafel Cor Alons (voor Gouda Den Boer)
Periode: 1950 - 1960
Prijs: Verkocht/Sold
 
 
 
 
 
 

donderdag 17 november 2016

Stoere wandlamp. Philips?

De wandlamp op de foto's is een mooi exemplaar uit de jaren 60/70, waarschijnlijk geproduceerd door Philips. Als je van stoer en industrieel houdt dan is dit iets voor jou. Philips maakte veel van deze geometrische armaturen van metaal. No-nonsense, geen frutsels maar gestileerde functionaliteit. De lamp verkeert in een mooie gebruikte staat en heeft 1 fitting achter het witte kunststof kapje. Totale hoogte is 32 cm, diep 11 en breed 13,5 cm.
 

  
Philips wandlamp, metaal en kunststof
Periode jaren 60/70
Prijs: 50 euro

marktplaats


 

 

woensdag 9 november 2016

vrijdag 4 november 2016

Philips lamp voor de donkere kamer

Hele mooie donkere kamerlamp van Philips uit de jaren 70. Toen mannen nog een darkroom hadden. Voor het afdrukken van hun foto's. Tegenwoordig doen ze dat anders.
De lamp heeft naast een gewoon lampje een speciaal groengeel lampje om de doka te verlichten tijdens de werkzaamheden. De lampjes kunnen tegelijk en afzonderlijk branden. Mooi ding dat bijna ongebruikt is. Erg leuk om als verlichtingsobject te gebruiken in je interieur.
 
 
 
Vintage doka lamp van Philips, jaren 70
Hoogte 35 cm
Prijs: 75 euro
 
 
 
 
 
 
 

woensdag 2 november 2016

Serov

Valentin Serov is een van de Russische schilders die deel uitmaakte van de Reizigers, de Peredvizhniki die worden belicht door het Drents Museum. In Assen zijn oa twee portretten van hem te zien. Ik leerde zijn werk kennen tijdens mijn kunststudie aan Minerva in de jaren 80. Docenten en mede-studenten kenden de namen van Levitan, Repin, Shiskin en Serov. De zeer schaarse boeken die er over hen beschikbaar waren gingen veelvuldig rond in de schilderlessen. Het prachtige werk en grote vakmanschap kregen van ons veel aandacht. En bewondering uiteraard, dit was schilderkunst 2.0. Van een bijna beangstigende buitencategorie. Zo goed zouden wij nooit worden vreesden we. Die boeken wilden we natuurlijk allemaal hebben maar je kon ze in het westen eigenlijk niet vinden. De Perestrojka moest nog beginnen, het Oostblok zat nog dicht. Aurora Art in Leningrad gaf boeken uit over de Reizigers en alleen een goeie Nederlandse boekhandelaar wist die boeken te bemachtigen. Het lukte me zo om een mooi boek over Repin in handen te krijgen, na lang wachten kwam het eindelijk aan in Groningen. Later vond ik nog boeken over Levitan en Shiskin. Over Serov zijn ook mooie publicaties verschenen maar die ontbreken nog in m'n bibliotheek.
Serov verstond de kunst van het weglaten, van het niet-schilderen. Je ziet vaak dat kunstenaars zich verliezen in de techniek en in de wens om zoveel mogelijk te laten zien. Daardoor kunnen schilderijen verkrampt aandoen en hermetisch gesloten blijven; je kunt er als kijker niets meer in aanvullen. In Assen zijn die voorbeelden er ook. Bij Serov is juist veel ruimte voor interpretatie, hij suggereert daar waar het kan. Hij schildert de kern van een onderwerp en stipt bijna nonchalant nog wat andere zaken aan. Zijn werken zijn daardoor een waar schilderfeest. Hij gebruikt abstracte vlakken, werkt bewust partijen niet uit, poetst en veegt en hij is een virtuoos kleurenmenger. De man kon ontzettend goed kijken en wist in 1 beweging vormen en texturen aan te geven. Zijn 'schwung' lijkt op die van zijn Amerikaanse tijdgenoot John Singer Sargent.
 
portret van Isaac Levitan
 
 
 
 
model in het atelier