zaterdag 28 juni 2014

The Doctor

Het WK voetbal in Brazilie is in volle gang. We bewieroken onze sporthelden. Toen ik in de jaren 70 ging basketballen waren er natuurlijk ook al superhelden. Op het basketbalvlak moest ik die echter nog ontdekken. Ik wist dat in de States de grote mannen actief waren, in het land waar het spel was 'uitgevonden'. En ze liepen rond in de NBA, the National Basketball Association. Je kreeg daar toen maar mondjesmaat iets van mee, er was geen internet, er werd op tv niets van vertoond. Alleen Mart Smeets schreef regelmatig iets in het basketbalblaadje Play Off. En bij de Americain Bookstore kon je in de jaren 80 wel eens een basketbalmagazine vinden. Meestal sterk verouderd. Mijn held werd Julius Erving, de man die in 2 competities actief was (ABA en NBA). De man die kon vliegen. De man die lang voordat Michael Jordan het begrip 'hangtime' herdefinieerde, al hoog boven iedereen door het luchtruim zweefde. De man die die grote basketbal in een hand vasthield en daardoor trucs kon uithalen die anderen niet lukten.
Erving had een bijnaam die hij overhield aan zijn tijd op de playgrounds in New York, eind jaren 60. Rucker Park in Harlem is daarvan de meest beruchte. Men noemde hem daar The Doctor, de jongeman die op onnavolgbare wijze 'opereerde' met de basketbal. Als hij alles weer naar zijn hand zette dan zeiden de toeschouwers (ze zaten zelfs op de daken van de gebouwen rond het veld): "The Doctor is operating".
 
 
The Doctor scorend op zijn bekende manier, hoog boven iedereen uit, bal in 1 hand. All Star game jaren 70.


Onderweg, 25 juni

Tis zomer, het Eelderdiep bij Peizermade weerspiegelt de zomerlucht. De kale jonker, een grote distelsoort, is uitgebloeid. De gewone kruldistel begint net en kleurt de velden lila. In en boven de velden ooievaars, leeuweriken, grauwe ganzen met grote jongen, slechtvalk en bruine kiekendief. In de lucht hangt de geur van hooi.
 
 
 
 
 
 
 
 
  foto's Folkert de Graaf
 
 


Nog t/m 5 juli: Dianne Bakker in Groningen en Leeuwarden

Graficus Dianne Bakker uit Groningen presenteert een nieuw boek, de Bibliotheca Dianne Bakker, en nieuw werk bij Kunstboekenuitgever Philip Elchers in Groningen en bij Artemisiainkunstzaken in Leeuwarden. Je kunt op beide plekken nog t/m 5 juli terecht om het prachtige werk van Bakker te bekijken.
 
 
 

 
Philip Elchers, Oude Boteringestraat 41 in Groningen
di-zat 13 -17 uur
Artemisisainkunstzaken, Eewal 98 in Leeuwarden
do-zat 12.30 - 17 uur

Vintage in Leeuwarden

In Leeuwarden vindt je een aantal hele leuke zaken met vintage design. Dicht bij elkaar en met prachtige collecties. Leeuwarden is sowieso een leuke stad om te bezoeken. Met het Fries Museum in het historische centrum en een leuk aanbod van winkels. Met prachtige gevels en mooie rustige hoekjes, een stad waar je lekker kunt zwerven door de smalle straatjes en over de grachtjes. En wil je dus op zoek naar mooi vintage design dan kun je er bv op de Voorstreek terecht bij de Kunstbus en Tolve art&design. Iets verderop in de Slotmakersstraat zitten 39Design en Bohm Design. Ook vintage kleding kun je vinden in het centrum alsmede kunst- en andere hippe zaakjes.
Dichtbij parkeren is geen enkel probleem. In tegenstelling tot Groningen kun je in Leeuwarden nog bijna overal komen met je auto.
 
 
Kunstbus, Voorstreek Leeuwarden
 

dinsdag 24 juni 2014

Schetsen in verf

 
mixed media op papier
40 x 60 cm
Folkert de Graaf
 
 
Firebird (schets)
 mixed media op papier
35  x 65 cm
Folkert de Graaf

Sprong

 
 
 
Inkt op grijs pastelpapier
35 x 45 cm
Folkert de Graaf 2014

zaterdag 21 juni 2014

Wadland

Oerol en Stichting Landschapstheater En Meer (SLEM) gaan vaak een samenwerking aan om het landschap op Terschelling onder de aandacht te brengen. Een speciaal thema dit jaar is landaanwinning. Bruno Doedens van SLEM ontwierp voor de Noordsvaarder een installatie van wilgentenen gebaseerd op een schilderij van Mondriaan (Pier en oceaan). De installatie dient als proefproject voor de aanleg van de Strieper kwelder op het eiland. Wadland maakt het proces van landaanwinning inzichtelijk. De installatie wordt gecombineerd met de Passage, een object van stalen buizen van de hand van Frans van der Horst uit 2013. In de Passage kun je luisteren naar een soundscape van Paul Cupido (ism Bruno Doedens). Installaties en soundscape zijn erop gericht om de ervaring van de plek te versterken, te sturen en aan te vullen.
 
 


donderdag 19 juni 2014

Nieuw werk

 
Zonder titel (detail)
mixed media: ballpoint, drukinkt, oostindische inkt, acryl en aquarel
46 x 67 cm
Folkert de Graaf 2014
 
 
 
 
 

woensdag 18 juni 2014

Oerol, Sharon Fridman


 
 
Het jaarlijkse Oerolfestival vindt deze week weer plaats op Terschelling. Het gevoel van het eiland/de plek staat centraal; Sense of place. Ik zag o.a. de dansvoorstelling van het Spaanse gezelschap Compania Sharon Fridman. Een prachtige voorstelling op het strand onder zeer zware omstandigheden. Gewoon lopen in het zand is al zwaar, laat staan dat je er moet dansen. Het decor; een leeg strand, veel wind, een bulderende zee met een zware branding. Ondergaande zon, uurtje of negen 's avonds. Fridman zoekt de zware omstandigheden graag op en laat z'n dansers reageren. Wat kom je tegen en hoe ga je daar mee om? Inclusief het innerlijke conflict. Het resultaat was indrukwekkend. De 6 hoofddansers dansten samen met 14 anderen (ook niet-professionele dansers) op speciaal gecomponeerde electronische muziek. De soundscapes meanderden over het strand en de dansers bewogen over elkaar heen en door elkaar. Dan weer elkaar afstotend, dan weer ondersteunend. De sfeer was af en toe dreigend en wanhopig, en soms leek het alsof ze als de golven heen en weer rolden. In een eeuwig durende beweging. Oerolmagie.
 
 



 foto's: cultuurpodiumonline.nl



 

dinsdag 10 juni 2014

Watertoren heeft nieuwe bestemming


Een van de watertorens in Groningen heeft sinds kort een nieuwe bestemming. De oude toren aan de Noorderbinnensingel, omgedoopt tot de Bovenkamer van Groningen, herbergt een expositieruimte/publieksruimte en een theaterzaaltje. Het industriele monument heeft daarmee een 2e leven gekregen en dat is een goede zaak. Het is met smaak en veel respect voor de historie verbouwd. Op de begane grond is overigens een leuk paviljoentje geplaatst tussen de gietijzeren staanders; het herbergt een ontvangstruimte en de toegang tot de lift, alsmede een klein kantoor. Met de lift die aan de buitenkant van de toren is geplaatst, ga je naar een hoogte van 33 meter. De glazen lift biedt een prachtig uitzicht over de stad. Eenmaal boven stap je in het opengewerkte waterreservoir. Dat is met een nieuwe verdiepingsvloer opgedeeld in 2 ruimtes. Je krijgt er een 360 graden beeld van de stad via de aangebrachte raampartijen en je kunt er genieten van beeldende kunst. Bovendien krijg je er een goede indruk van de manier waarop vroeger het leidingwater bij de burger kwam. Een verdieping lager is de theaterzaal waar dit jaar tijdens het Noorderzonfestival de 1e voorstellingen zullen worden gespeeld. Via de oude smalle wenteltrap daal je weer af. Zeer de moeite waard om te bezoeken, deze Bovenkamer.
 
 
 
 
 


Druppel

Na de regen, vrouwenmantel.
 
 
 

vrijdag 6 juni 2014

Fluwijn

Deze week zag ik er weer eentje. Een steenmarter welteverstaan. Als je in Nederland af en toe de tijd neemt om eens rustig om je heen te kijken dan valt het op; er zijn steeds meer grote roofdieren. Je kunt vossen tegenkomen en allerlei marterachtigen. In de stad en in je tuin. Vorig jaar lepelde een stel bunzings het merelnest leeg dat notabene tegen mijn achtergevel was gebouwd. Het schijnt dat zelfs de wolf zich binnenkort vestigt in ons landje. De steenmarter wordt ook wel het Fluwijn genoemd. Wat een prachtige naam. Ik fietste deze week naar huis na een avondje tekenen en de gebruikelijke 3e helft. Net buiten Groningen wilde de marter de weg oversteken, het was na twaalven en stil op straat. Wat een groot dier is het eigenlijk! De golvende gang en z'n witte bef waren heel opvallend. Toen hij mij zag richtte hij zich op, ging op z'n achterpoten staan. Hij monsterde mij even. Daarna dook hij het duister in en verloor ik hem uit het oog. Toen ik verder fietste kruiste hij achter mij, de leperd.