zondag 27 oktober 2013

Auvergne, fotografie in Minerva


De fotografen Paul Meek, Jelle de Groot en Rene Alberts exposeren in Academie Minerva aan de Praediniussingel in Groningen. Ze tonen in diverse fototechnieken de weerslag van een bezoek aan  het dorpje Chazelles in de Auvergne. Ze verbleven er een week en gingen er op zoek naar het hart en de landschappelijke ruigheid van Frankrijk. Het resultaat laten ze zien in analoog en digitaal gemaakte foto's, kalietypien en cyanotipien, bewerkt en onbewerkt. Tot 9 november te zien (ma t/m vrij van 9 - 17 uur, do tot 21 uur).



Paul Meek, landschap

Herfst


















maandag 21 oktober 2013

Rotonde


Friso Kramer ontwierp salontafel Rotonde in 1959. Later werd het ontwerp overgenomen en uitgebracht door Ahrend de Cirkel. Het is een eenvoudig ontwerp van metaal en glas. Met de typische gevouwen en open staal constructie die hij ook gebruikte voor de Revolt en de Resultstoel. De Rotonde is nogal zeldzaam. Ik heb er eentje te koop. Het is een exemplaar dat wat gebruikssporen heeft maar dat noemen we een 'mooie vintage conditie'. Wil je de prijs weten, informeer dan even.


 
 
(niet meer beschikbaar)

Oude suikerfabriek

De fototentoonstelling Noorderlicht werd dit jaar gehouden in het zeefgebouw van de voormalige suikerfabriek in Groningen. Het is het oudste deel van de fabriek en het is gespaard gebleven vanwege de monumentale status. Ook een oude schoorsteen staat nog overeind, de rest van de fabriek is gesloopt. De tentoonstelling was prachtig maar wat mij vooral imponeerde was de omgeving waarin hij plaatsvond. Wat een prachtig en spannend gebouw is dit. Industrieel erfgoed leent zich goed voor allerlei alternatieve invullingen, we zien dat meer. De Westergasfabriek in Amsterdam, de voormalige Philipsterreinen in Eindhoven. CiBoGa in Groningen enz. Plekken waar met veel energie allerlei creatieven hun heil zoeken en mooie dingen doen. Het zeefgebouw kan ook zo'n status krijgen.



Jan Peter Muilwijk in Galerie Wijk

Jan Peter Muilwijk wil een tegenwicht bieden aan de ellende in de wereld. Hij tekent de positieve dingen die net als het negatieve ook legitiem zijn: oprechtheid, kinderlijke eenvoud en broos geluk. Het werk heeft christelijke thema's maar biedt ruimte voor identificatie. De kunstenaar verbeeldt universele gevoelens en wijst op de haalbaarheid van ongecompliceerd geluk. Muilwijk exposeert bij Galerie Wijk in Wehe den Hoorn t/m 27 oktober. Er is ook werk van andere kunstenaars te zien o.a. van Ruud de Rode en Pieter Pander.




maandag 14 oktober 2013

Koude oorlog

In noord Groningen, tussen Warfhuizen en Wehe den Hoorn staat een restant van de koude oorlog; een oude luistertoren. Hij maakte deel uit van een netwerk van luisterposten dat in de jaren 50, 60 en 70 de komst van de Rus moest voorspellen. Het huidige staketsel was eens een goed uitgeruste wachtpost. Nu is het betonnen bouwsel ontmanteld en wordt het uiteraard niet meer gebruikt; de koude oorlog ligt ver achter ons. Onze vijanden komen ergens anders vandaan en (af)luisteren doen we tegenwoordig met hele andere middelen. De toren is een modern monument en omdat er niet veel meer van zijn wordt ie onderhouden door vrijwilligers. Merkwaardig en ook bezienswaardig ding.






vrijdag 11 oktober 2013

Fifties schaaltje


Heel gezellig schaaltje uit de jaren 50. Gemerkt en genummerd aan de onderzijde. De firma die het maakte staat niet vermeld maar het schaaltje was onderdeel van de serie 'thea'. Mogelijk va Flora Plateel. Er zitten 2 kleine chips in de rand maar die zijn keurig bijgewerkt. Het schaaltje (diameter 14 cm, hoog 6 cm) is te koop voor 12,50.



dinsdag 8 oktober 2013

Tiddo H. Nieboer


Beeldend kunstenaar Tiddo Nieboer was docent aan de ABK Minerva in de jaren 80. Minerva was een bolwerk van classicisme. De toenmalige directeur van het Groninger Museum, Frans Haks, moest daar niet veel van hebben. Lokale kunstenaars die gelieerd waren aan Minerva werden niet getoond in zijn museum. Te realistisch, te klassiek. Haks was in zijn programmering meer georienteerd op Italie en de VS waar o.a.  Memphis en graffiti furore maakten. Nieboer was de enige uitzondering; hij exposeerde met zijn geabstraheerde werk (etsen en beelden) in 1984 in het Groninger Museum. Deze catalogus behoort tot die tentoonstelling. Mooi tijdsdocumentje. De liefhebber kan hem bij mij aanschaffen.





maandag 7 oktober 2013

Het raadsel Johannes Vermeer

Johannes Vermeer wordt terecht gezien als een van de belangrijkste schilders van de 17e eeuw. Hij is een fenomenale schilder maar ook een grote onbekende. De sfinx van Delft werd hij wel genoemd door historici, men kreeg maar geen greep op hem. Het is niet bekend wie zijn leermeester was, met welke kunstenaars hij contact had en of hij buitenlandse reizen maakte. Of hij in opdracht werkte weten de kenners ook niet. Voor een kunstenaar van zijn statuur maakte hij bovendien opvallend weinig schilderijen. Ongeveer 45 zijn er bekend en dat is een zeer gering aantal voor een schildersoeuvre. En waar zijn de oefenstukken en schetsen, de tekenboeken? We weten het niet. Er is veel gedocumenteerd over zijn enigszins obscure familie, de omgeving en lotgevallen van zijn grootvader en vader. Rondom de schilder echter is het in de archieven opvallend stil. Hij heeft zijn schilderleven ook zelf niet gedocumenteerd, er zijn geen geschriften van zijn hand bekend. Een raadselachtige figuur die veel vragen oproept. Antwoorden zijn hooguit te vinden door zijn schilderwerk te analyseren.
Vermeer was een echte vernieuwer die bijvoorbeeld de Camera Obscura gebruikte. Een nieuwe techniek in de 17e eeuw die ook schilders ten dienst stond. Het werkt volgens het principe dat een afbeelding ontstaat wanneer licht via een brandpunt wordt gebundeld en geprojecteerd op een scherm. Rond het midden van de 17e eeuw was er een draagbare camera in omloop met lenzen en onderdelen waarmee kon worden scherpgesteld op de gewenste afstand. Vermeer nam het beeld van de camera niet klakkeloos over, dat blijkt uit het feit dat hij consequent effecten als lichtval of proporties naar believen aanpaste. Het diende hem waarschijnlijk om licht- en kleureffecten te verkrijgen en het was een hulpmiddel om tot een eigen stijl te komen. Hij gebruikte een camera waarschijnlijk ook voor het schilderij 'Meisje met rode hoed'.
'Meisje met rode hoed' is een klein schilderijtje, 23 x 18 cm. Dat zou je niet zeggen als je het plaatje ziet. Het schilderij heeft een vlotte en trefzekere toets en zo schilderen op klein formaat is niet makkelijk. Dat is aanleiding om te veronderstellen dat Vermeer via een camera werkte. Vooral vanwege de overeenkomst tussen de weergave van de leeuwenkoppen op de stoel een een soft-focus beeld van hetzelfde voorwerp gezien door een camera obscura. De camera gebruikte Vermeer niet alleen om het verfoppervlak te verlevendigen maar ook om verschillende diepteplans te onderscheiden in het schilderij. En verder is het schilderij geschilderd op een paneel ipv op linnen. Voor Vermeer was dit een ongebruikelijk drager. Waarschijnlijk heeft hij hiermee getracht het scherpe beeld op het scherm van de camera zo dicht mogelijk te benaderen.
Jammer genoeg hangt 'Meisje met rode hoed' in de National Gallery of Art in Washington.


zondag 6 oktober 2013

Straatscene



Eind september, mist in de straat (23.00 uur)



Wim Rietveld; 1407


Ontwerper Wim Rietveld (zoon van Gerrit, jaja) werkte voor Gispen en won met dit stoeltje in 1954 een belangrijke internationale designprijs. De 1407 werd een populair ontwerp en de firma Gispen was blij. Rietveld maakt samen met collega Andre Cordemeijer nog een aantal varianten op de 1407. Die bereikten echter niet dezelfde populariteit. De stoel op de foto heb ik van de eerste eigenaar. Hij verkeert in prima staat, frame en armsteunen zijn onbeschadigd en niet verkleurd. De stof en kussens zijn redelijk, de vloerdoppen van de achterpoten zijn alleen een beetje versleten. Hij is te koop voor 125 euro.



 
 
(niet meer beschikbaar)

Inge van Calkar


Op 28 september was ik in Zuidhorn bij het Music=Art festival. Het is een kleinschalig jaarlijks festival waar vooral lokale muzikanten en bands optreden. Singersongwriter Inge van Calkar uit Groningen was er ook. Ik kende haar niet maar begreep dat ze 'upcoming' is. Ze was o.a. te gast geweest bij DWDD. 
Ze maakte in de akoestische set die ze speelde veel indruk. Prachtige gevoelige liedjes, mooie stem (Suzan Vega- achtig). Gedurfd en professioneel. Ze is beinvloed door de Beatles en Radiohead! Erg goed.




www.ingevancalkar.nl

Eigen werk, gesprek


Gesprek (detail)
acryl op karton 
40 x 41 cm
2005




zaterdag 5 oktober 2013

Wolkers' herfst

De Belgische fotograaf Stephan Vanfleteren maakte dit portret van Jan Wolkers.
Het toont Wolkers in de herfst van zijn leven. Vanfleteren is een meester in het fotograferen van karakter, van de ziel van zijn modellen en landschappen. Een zekere mystiek ontstaat door het prachtige, wat omfloerste zwart/wit van zijn foto's.
De foto werd gemaakt op Texel waar Wolkers zijn hart aan had verpand. Het gezelschap was onderweg op zoek naar een mooie locatie voor een portretfoto, eind van de dag, de zon verdween. Vanfleteren was even uitgestapt om de omgeving te scannen. Toen hij omkeek zag hij dit plaatje en sloeg toe. Op het origineel zie je ook nog het achterliggende landschap dat in de ondergaande zon vervaagt. Wat  wordt de kwetsbare Wolkers hier liefdevol benaderd, zowel door Karina als door Vanfleteren. Het gedicht hieronder is van Wolkers.





herfst

op broze krukken
het plantaardig gebeente
stapelt zich tot humus
sterven voor leven
het herfsttijloze
vergloort tot bleek lila
de aquarel van een ademtocht
druppelt uit













vrijdag 4 oktober 2013

Revolt stoel


Friso Kramer is de grote man van het industriele Dutch Design. Hij ontwierp deze Revolt stoel voor Ahrend/De Cirkel in de jaren 60, destijds een echte revolutie vanwege het productieprocede en het zitcomfort. Het is een kantoorstoel, dus kantoorklerken hebben vooral geprofiteerd van de betere zit. De Revolt is zo'n grote hit dat hij enige jaren geleden opnieuw in productie is genomen. Nu wordt hij meer gebruikt als interieurstoel/eetkamerstoel. De stoel op het plaatje is een exemplaar uit de jaren 60/70. Zitting en rug hebben een nieuw laklaagje gekregen want ze waren met de kwast overgeschilderd. Verder verkeert hij in goede staat. Je kunt hem aanschaffen, informeer naar de prijs.



 
(niet meer beschikbaar)