donderdag 29 september 2016

Take me to the alley

We willen niet delen. Terwijl we zoveel welvaart over hebben, en veiligheid. Xenofobie en egoisme vieren hoogtij. En 'de ander' is door de polemiek verworden tot een monster dat we moeten bestrijden. Wat jammer dat de angst ons zo bepaalt.
Gregory Porter zingt in 'Take me to the alley' over de vertrapten, over de 'have nots' en de verdrevenen. Een liedje over verdraagzaamheid en liefde dat in menige politieke campagne niet zou misstaan. 
 
 
 
 

Elsrijk

De firma Elsrijk produceerde in de jaren 50 meubels die waren ontworpen door Rudolf Wolf. Hij was gecharmeerd van stafstaal, massief staal dat werd verwerkt in de frames van stoel- en tafelontwerpen. De Elsrijk-ontwerpen zien er heel licht en luchtig uit. Tot je ze optilt! Het massieve staal geeft de meubels veel gewicht. Ik vond een leuke fifties kruk van Elsrijk. Met een kunststof zitting die zo kenmerkend is voor zowel de jaren 50 als voor Elsrijk; al hun stoeltjes werden gestoffeerd met dit spul. Het is nog in een prima staat. Het frame is getekend door de tijd maar dat geeft hem karakter. Aan de onderzijde zie je hoe de stalen delen werden bevestigd. Mooi ding dat je niet vaak tegenkomt.

 
Elsrijk (toegeschreven aan Rudolf Wolf)
Periode 1950- 1960
Prijs 85 euro
 
 

vrijdag 23 september 2016

Plywood


Plywood, gebogen en gelamineerd hout, het lijkt soms een magische term in de wereld van vintage design. Cees Braakman van Pastoe heeft het procede in Nederland als eerste volop toegepast. Hij keek het na de oorlog af in de VS van de ontwerpen van Charles en Ray Eames. Zij waren overigens niet de eersten die werkten met gebogen houtconstructies, in Scandinavie deed men dat al sinds de jaren 30. Met laagjes hout die onder druk worden gebogen (met bv stoom), kun je lichte en sterke constructies maken. Licht en sterk en goedkoop waren in de oorlogsjaren belangrijke argumenten bij de bouw van onder meer gevechtsvliegtuigen en de productie van spalken voor oorlogsgewonden. Er werd in de oorlogsindustrie volop geexperimenteerd met het gebruik van nieuwe materialen en technieken en plywood was daar onderdeel van.
Gebogen hout vond uiteindelijk dus een toepassing in de meubelindustrie en tegenwoordig worden Nederlandse meubeltjes met plywood al snel toegeschreven aan Cees Braakman. Dat klopt niet altijd. Ik vond een mooie set stoelen die gemaakt zijn met zo'n plywood onderdeel. De verbinding tussen zitting en rugsteun en de rugsteun zelf zijn zeer fraai gefabriceerd van gelaagd hout, met een fineerlaag van teak. De stoelen worden door sommigen gerekend tot de bekende Combex serie van Pastoe. Maar of Braakman de bedenker was heb ik niet kunnen achterhalen. Zithoogte 44 cm, 4 stuks in voorraad. Wil je meer weten mail dan even.
 

 
Dinnerchairs (producent onbekend, Pastoe stijl)
plywood, teakhout en skai
Periode 1950 - 1960
Setprijs 500 euro (135 euro per stuk)
 

 


 

vrijdag 16 september 2016

Model 169 Artifort, Kho Liang Ie

Het bankje op de 1e foto liet ik al een keer zien, ik vond het eind vorig jaar op een van m'n tochten. Het is een subtiel model met een los rugdeel. Het bankje is zowel sofa als daybed; je kunt er ook op slapen. Heel handig als je klein behuisd bent. En wie was dat niet in de jaren 50? Want dat is ongeveer de tijd waarin je de bank moet plaatsen. De naam van ontwerper Kho Liang Ie (en Artifort) werd genoemd toen ik de bank meenam maar ik kon geen overtuigend bewijs vinden. Totdat ik onlangs een mooie website tegenkwam met ontwerpen van Ie. Op deze site staat keurig vermeld dat mijn bankje Model 169 is van Artifort. Geproduceerd in de periode 1958 - 1963 en ontworpen door Kho Liang Ie in samenwerking met Theo Ruth. Ook niet de eerste de beste. De bank was verkrijgbaar met en zonder kussens en rugdeel. Mysterie opgelost.
 
 
Kho Liang Ie/Artifort
Prijs: verkocht/sold
 
(foto website Kho Liang Ie)
 

 
(foto website Kho Liang Ie)

 

zaterdag 10 september 2016

Nog maar eentje

Omdat het zomer is nog maar een mooi rotanstoeltje getoond. Deze mag er zijn hoor. Hij is van Rohe Noordwolde en zoals dat in vakjargon heet; 'hard to find'. Zeldzaam dus. Een stoeltje als een draaikolk, kijk eens hoe mooi het rotan spiraalt in de zitting. Alles is origineel inclusief het zitkussentje. En hij verkeert in een mooie gebruikte staat na 60 dienstjaren. Het rotan is nog mooi op kleur, wikkels zijn goed. Er zit een oud breukje in een spijltje maar dat valt nauwelijks op. Hoogte 70 cm, breedte 60 cm, zithoogte 35 cm. Wil je meer weten mail dan even.
 
 
 
 

woensdag 7 september 2016

Zomerstoeltje

 
Een prachtig zonnig stoeltje vond ik onlangs. Een rotanstoeltje van Rohe Noordwolde in een hele mooie staat. Een schaars modelletje ook, je vind deze niet vaak. Past helemaal bij de lekkere zomer die we hebben. De zithoogte is 30 cm aan de achterzijde en 37 cm aan de voorzijde; je zit lekker achterover. Geen rotanbreuken, wel de vloerdopjes vervangen want die zijn versleten. Meer weten, mail dan even.
 
 
 


Young Gun Silver Fox


Luisterend naar de arbeidsvitaminen kwam opeens dit plaatje voorbij. Hall and Oates dacht ik, iets wat ik niet van hen ken. Maar het bleek hartstikke nieuw en afkomstig uit het grauwe Engeland. Mooi gedaan. Ander werk van dit duo heeft ook die typische witte soulklank en West Coast-meerstemmigheid zoals we die  kennen van bv America. Hieronder en linkje naar Long way back.


Afbeeldingsresultaat voor young gun silver fox