dinsdag 29 juli 2014

Hangtime

 Nog even een plaatje van mijn sportheld. De fotograaf Larry Berman heeft een flink fotoarchief van the Doctor. Hij was teamfotograaf van de Nets waar Erving speelde. Op het internet kun je zijn foto's vinden. Volgens mij zijn ze zelfs te koop. Moet je flink in de buidel tasten waarschijnlijk. Sommigen basketballiefhebbers bezitten overigens prachtige fotoposters van Erving en/of andere NBAsterren. Die werden in de jaren 70 gewoon uitgegeven en kon je bestellen. Nooit gedaan, eeuwig spijt. Nu zijn ze onbetaalbaar en nauwelijks nog te krijgen.
 
 
 


Dragonfly

 
 
En ineens zijn ze er weer, de drakenvliegen. De enorme libellen die als mini-heli's door je tuin scheren. Op zoek naar insecten die ze kunnen verorberen. Ik vind het steeds weer een belevenis om de glazenmakers, want dat is hun Nederlandse naam, in actie te zien. Het vlekkenpatroon op hun lange lijf is adembenemend. Eigenlijk wist ik niet zoveel van deze bijna 7 cm lange dieren. Wat blijkt, zo rond de maand juli komen ze te voorschijn. De larven die ruim een jaar in het water hebben geleefd ondergaan dan hun metamorfose tot de imago-staat. Zeg maar hun volwassen stadium. De rijping duurt ongeveer 3 weken en hun totale levensduur is 8 tot 10 weken. Da's niet lang als je bedenkt dat de onderwaterperiode van ei tot volwassen dier bijna 2 jaar duurt. Maar in die korte periode moet er dus gepaard worden en vooral ook veel gevreten. Want voortplanten kost bergen energie.  De glazenmakers die wij het meest zien houden van overschaduwd rustig water en leven bij plassen en sloten met een rijke begroeiing. Ze vinden het dus ook prettig bij ons tuinvijvertje, daar zetten de vrouwtjes hun eitjes af in waterplanten. Bewonder vooral, ze zijn ongevaarlijk.
 
 


vrijdag 25 juli 2014

Zeeuws licht, Jan Toorop


Wandelend over de stranden van Walcheren moest ik denken aan de schilderijen van Jan Toorop (1858 -1928). Toorop is de belangrijkste Symbolist in de Nederlandse schilderkunst. Het Symbolisme was een internationale stroming in de kunst en vormde eind 19e eeuw een reactie op het heersende Realisme/Naturalisme. De Symbolisten stelden verbeeldingskracht, fantasie en intuitie centraal en verwezen in hun werk middels het gebruik van symbolen naar de niet-zintuiglijke wereld. Voordat Toorop tot die stijl kwam was hij net als andere kunstenaars aan het zoeken, aan het rijpen. Hij zocht zijn weg via het impressionisme in Frankrijk en Engeland; Toorop werd eerst een Hollandse impressionist. Voor het opdoen van inspiratie koos hij de Zeeuwse kust, waar hij samen met o.a. Piet Mondriaan impressionistische, pointillistische werken produceerde (Deze zomer is overigens het werk van de Franse trendsettende pointillist Seurat te zien in het Kroller-Mullermuseum.) Van een gezamenlijke benadering of stijl was geen sprake maar de schildersbent kreeg wel een zekere status en ook het kustplaatsje Domburg, waar de schilders verbleven, profiteerde daarvan. Veel later werd Toorop dus de Symbolist zoals we hem kennen. Domburg bleef hij ruim 20 jaar trouw bezoeken.
 
 

 



dinsdag 15 juli 2014

De Jongens, 'Nergens'

 
Theatergroep De Jongens heeft een nieuwe voorstelling; 'Nergens'. Ik zag hun nieuwe product tijdens het FestivalderAa in Schipborg begin juli. Het is een voorstelling over het voorportaal van hemel en hel, over het aanvaarden van je lot. Welke factor bepaalt of je naar de hemel of de hel gaat wordt in de voorstelling op hilarische wijze verbeeld. Zoals we dat gewend zijn van De Jongens. Dit keer met wat minder bommen en granaten maar met heel veel humor en inventiviteit. Met zeer komische en creatieve decorvondsten en heerlijke hoofdfiguren. Aarzel niet als je deze zomer de kans krijgt om ze te bekijken, echt lekker lachen!
 
 
 
 

Hold on my heart/collage

 
Hold on my heart
collage 2014
Folkert de Graaf


 
detail


Schoonheid van ons land

 
In de jaren 50 ontstond een nieuw elan in Nederland. De oorlog was voorbij, men was optimistisch over de toekomst en de wederopbouw. Tijd voor nieuwe dingen maar ook voor (her)waardering van ons mooie landje. Dat vind je terug in de serie 'De schoonheid van ons land'. Ik heb 2 exemplaren; eentje over de beeldhouwkunst in Nederland en het exemplaar op de foto. Over water, en dat is wel heel erg Nederlands. Een lofzang op het water met prachtig fotowerk van bekende fotografen (o.a. Cor Jaring) en bijdragen van  literatoren. Nederland zoals je het niet meer terugvindt, maar je herkent het wel. Erg mooi en als je meer wilt weten mail me dan.