vrijdag 22 februari 2013

Werk in uitvoering


Noorderhaven Groningen, olieverf op linnen 60 x 80 cm



Yngve Ekstrom, nogmaals


Vorige maand liet ik de Lamino Chair van Ekstrom zien. Onlangs vond ik een ander stoeltje van zijn hand. Ik herkende het niet als een Ekstrom maar nam het op gevoel mee. Later ontdekte ik dat het ook door hem is ontworpen,  ongeveer in dezelfde periode als de Lamino. Het gaat om de Circle Chair uit 1959/60. Een heel delicaat spijlenstoeltje, voor dames denk ik. De spijltjes worden bijeen gehouden door een houten 'velg'. Het geheel staat op ranke pootjes en heeft leuke kussentjes voor een comfortabele zit. Alles is origineel en in de ruim vijftig jaar die het stoeltje oud is, is het ook goed gebruikt. Enige slijtage valt niet meer te ontkennen. Het verkeert zogezegd in een 'vintage staat' . Toch een heel mooi ding en ook nog gemerkt; de fabrikant is Italiaans. Wil je hem hebben dan betaal je 95 euro.


 
 
(niet meer beschikbaar)

Expositie Fokko Timersma


Van 17 februari t/m 17 maart exposeert Fokko Timersma schilderijen in Galerie Forma Aktua in Groningen. Fokko en ik zijn jaargenoten en beide inmiddels ruim 25 jaar actief als beeldend kunstenaar. Fokko is een echte schilder. Een multitalent ook, hij maakt tevens muziek (speelt bij Heavy Clay) en hij schrijft. Ga zijn werk eens bekijken bij Forma Aktua. Met hem exposeren Jef Depasse en Walburgis Meijers.
Forma Aktua vind je aan de Nieuwstad 10. De galerie is open van do t/m zo van 13 - 17 uur.




Sugar



In 1991 werd ik geselecteerd voor de jaarlijkse Salon der Debutanten.Ik exposeerde er grote tekeningen van koeien en stieren in krijt. Dat leverde veel aandacht op en leuke contacten, o.a. met de VPRO. Ik werd gevraagd om voor een populair radioprogramma (dinsdagavond) een geluidskunstwerk te maken. De VPRO stelde 1% van de zendtijd van dat programma ter beschikking aan kunstenaars, dat kwam neer op een paar minuten. Aan genodigden de taak om creativiteit te vatten in geluid. Dat had ik nog nooit gedaan maar ideeen had ik wel. Ik besloot opnames te gaan maken bij de Suikerunie in Groningen en met die opnames iets geks in elkaar te knutselen. De fabriek met z'n enorme installaties (inmiddels afgebroken) had me altijd gefascineerd.Als middelbare scholier fietste ik er dagelijks langs. In de herfst kwam het mechanische monster op mysterieuze wijze tot leven, je zag er geen mens. Het verorberde gigantische bergen suikerbieten en het stootte grote wolken stoom uit. De moloch gromde, rommelde en piepte. In de herfst lichtte het heel spannend op in de avondmist. Ik wilde de ingewanden van dit stalen beest wel eens van dichtbij zien. De Suikerunie was gecharmeerd van mijn plan en de VPRO vaardigde op de dag van de afspraak een redacteur af naar Groningen. Met een DAT-recorder, toen state of the art op het gebied van geluidstechniek.
We werden door de directeur persoonlijk de hele dag rondgeleid door de fabriek en kregen het hele proces van suikerverwerking te zien. En te horen natuurlijk. Prachtige dag. Vervolgens ging ik een hele dag met een VPRO-technicus de studio in om er mijn geluidskunstwerk 'Sugar' te maken.  De VPRO zat toen nog in de karakteristieke oude villa in Hilversum, een mediapark was er nog niet. Het mocht wat kosten allemaal! Het resultaat werd uitgezonden op nationale radio, Hilversum 1. 1%Regelingen van diverse kunstenaars werden gecompileerd op een cassettebandje zoals hieronder (ik kreeg er een extra f-je bij). Al met al een hoogtepuntje in mijn toen nog prille kunstenaarsbestaan.




vrijdag 1 februari 2013

Gispen in de jaren 50


Gispen is een begrip. Op het gebied van lampontwerpen uit de jaren 30 en 40, maar zeker ook als het gaat om Dutch Design van na de oorlog. De stoel die ik hier laat zien is een ontwerp van Andre Cordemeijer voor Gispen. Het is de 1410 uit 1959. Er is een hocker 1801 bij om je vermoeide benen op te laten rusten. Het vertrekpunt voor dit ontwerp is de stoel 1407 van Gerrit Rietveld. Beide heren werkten samen voor Gispen. Deze prachtige set verkeert nog in goede staat. Behalve de kussens. Die moeten eigenlijk vernieuwd worden. Het voordeel van dit ontwerp is dat nieuwe kussens en stoffering op simpele wijze vervangen kunnen worden. Overigens een heel ander ontwerp dan dat van Yngve Ekstrom dat ik eerder liet zien; ongeveer dezelfde tijd maar een totaal andere benadering. Wil je meer weten dan kun je me mailen.


 
 
(niet meer beschikbaar)

HALA Zeist


De firma HALA uit Zeist heeft in de loop van de jaren 50 en 60 lampontwerpen op de markt gebracht die zijn uitgegroeid tot designklassiekers. Met name de Zonneserie van ontwerper Busquet en het Pinocciolampje zijn zeer gewild. Het lampje op de foto is ook van HALA. Een typisch klemlampje uit de jaren 60, bedoeld voor aan de muur of als lichtbron op een boekenplank. Dit exemplaar is nog in goede staat, het werkt en is te koop. De hoogte van klem tot bovenkant kap is ongeveer 25 cm.