dinsdag 29 januari 2013

Melktijd

Enkele jaren geleden besloot ik om nu toch eindelijk eens foto's te gaan maken van een kudde koeien bij Tjamsweer. Dat is onder de rook van Appingedam. De koeien, een mooi gevarieerd stelletje zwart- en roodbonten, witruggen en blaarkoppen, worden nog ouderwets op het land gemolken.
Zie je bijna nergens meer. Ik wilde graag wat plaatjes schieten van een paar mooie exemplaren. Het was melktijd toen ik van mijn werk in Delfzijl naar huis reed en de boer zette juist de koeien vast aan de melkmachine. Ik stelde me voor aan de fors uitgevallen man, mijn hand verdween zo'n beetje in de zijne. Zeg maar Henkie, zei hij. Natuurlijk was het goed dat ik wat foto's maakte. Ik kreeg verder weinig uit hem, hij zette zich stoicijns aan het melken van de koeien, die rustig kauwden op veekoeken. Wat een vredig tafereel.
Ik heb later een schilderij gemaakt van de koeien die zich al verzamelen bij de melkmachine, ze weten precies wanneer het melktijd is.




De Sovjet Mythe

In het Drents Museum in Assen is de tentoonstelling Sovjet Mythe te zien. Zo'n 70 schilderijen verbeelden het Socialistisch Realisme in de periode 1932 - 1960. Boeiend overzicht van een periode die we eigenlijk helemaal niet goed kennen. Met onze westerse kijk op de zaak dachten we dat er enkel propaganda in een streng voorgeschreven idioom werd geproduceerd. Deels was dat ook zo en deels gingen kunstenaars zelfs akkoord met de artistieke voorschriften. Maar er was ook ruimte om te experimenteren en een eigen stijl te ontwikkelen. Verrassend om te zien hoe tijdloos modern er geschilderd werd door bv de schilder Deineka; sommige werkstukken lijken heel recent gemaakt. Indrukwekkende tentoonstelling, sla hem niet over.



Lamino chair, Yngve Ekstrom

Over designklassiekers gesproken. Deze prachtstoel werd in het jaar 2000 in Zweden uitgeroepen tot meubelontwerp van de eeuw. Eeuwige roem voor designer Yngve Ekstrom die de Lamino chair ontwierp voor Swedese. En dat deed hij al  in 1956! Hoe tijdloos kan een ontwerp zijn. Ekstrom experimenteerde in de jaren 50 met gelaagde en verlijmde houtconstructies, die met stoom gebogen werden. Charles en Ray Eames deden dat al langer en in Nederland was de ontwerper Cees Braakman er mee bezig. Het leverde enkele bijzondere ontwerpen op. Ik vond dit exemplaar van Ekstrom op een van mijn gebruikelijke rondjes langs de kringloop. De stoel is enige malen opnieuw in productie genomen. Ik denk dat dit een exemplaar uit de jaren 60 is. Hij verkeert in perfecte conditie, de stof is hier en daar slechts licht verkleurd. En hij zit heerlijk. Belangstelling? Mail me.



 
 
(niet meer beschikbaar)



Cas Oorthuys, fotograaf

Cas Oorthuys is een van de bekendste fotografen van Nederland. Oorthuys (1908-1975) was een linkse fotograaf die o.a. werkte voor de Arbeiderspers. Hij legde met gevaar voor eigen leven en illegaal (hij werd opgepakt en geinterneerd, maar werd weer vrijgelaten) de bezettingstijd vast. 
Hij werkte na de oorlog in Indonesie en koos daar de zijde van de vrijheidsstrijders. Behalve oorlogsfotografie bestreek Oorthuys ook vele andere onderwerpen. Hij portretteerde de gewone mens, publiceerde veel fotoboeken en maakte reisreportages. Ik vond een mooi antiquarisch fotoboek van hem uit de jaren 60. Zo'n typisch mensenboek. En mooi in zwart-wit geschoten. Heb je belangstelling laat me dat dan even weten.




zondag 6 januari 2013

In je ziel kijken


Soms maak je als kunstenaar dingen die moeten. Omdat je er niet omheen kunt. Dat kan een prachtig landschap zijn waar je diep door geraakt wordt. Het kan ook zijn dat je een emotie bij een gebeurtenis moet verbeelden. Maar hoe doe je dat? Gevoel is zo abstract en subjectief. De laatste tijd oefen ik flink in het verbeelden van intieme gebeurtenissen en de emoties die ik daarbij ervaar. Ik kijk vaker in mijn ziel. Het was een deel van mijn kunstenaarschap dat ik wilde ontwikkelen na 20 jaar figuratie en werken naar de waarneming. Ik slaag er steeds beter in en ontdek intussen nieuwe technieken. Verbeelden is ook verwerken, bv als je je muze bent kwijtgeraakt. 


Muze, gemengde techniek, 2009

Kindertekeningen


Ik blijf me verbazen over de zeggingskracht van kindertekeningen. Kinderen tekenen met hun gevoel, ze beredeneren nog niks. Compositie en verhoudingen, wel of niet-gelijkend, het maakt ze niet uit. Ze doen gewoon en zijn heel direkt. Heerlijk! Ik ben zelf de laatste jaren veel op zoek naar zo'n kinderlijke, meer gevoelsmatige benadering van het maken van beeld. In een van mijn schetsboeken kwam ik een blad tegen met portretjes die ik had nageschilderd van kindertekeningen. Ik heb ooit een wandschildering gemaakt waarvoor kinderen hun zelfportret hadden getekend; hele rake dingen. Op dit blad staan die kopietjes gecombineerd met mijn eigen invallen. Kindertekeningen blijven een inspiratiebron voor mijn eigen werk.



Roomdivider


Deze week kwam ik een aantal bijzondere boekenkasten tegen. Ze stonden ontmanteld en in verschillende samenstellingen vastgetaped bij een kringloopzaak. Thuisgekomen ben ik de verschillende onderdelen in de juiste combi gaan zetten en bleek dat ik twee jaren 50 wandstellingen had. Eentje met duidelijke kenmerken van Tomado of Pilastro. Deze stelling, hier op de foto, bestaat uit twee staanders van 177 cm hoog, gemaakt van rond zwart metaal met afdekdopjes van rubber. De leggers zijn van gefineerd hout en zijn 90 cm lang. Gek ding dat in een mooie gebruikte staat verkeert. De stelling staat stevig en zelfstandig. Je kunt hem als wandkast gebruiken of als roomdivider, los in de ruimte. Hij is te koop.




 
 
(niet meer beschikbaar)

Erotique Rodin in het Singer, Laren



Wat een fantastische tentoonstelling in het Singermuseum in Laren! Rodin zoals je hem nog niet kende. De beeldhouwer is voor de meesten van ons een bekende superster. Nu leer je de tekenaar en schilder kennen. Vernieuwend en gedurfd, een voorbeeld voor latere grootheden als Matisse, Klimt en Schiele. De tentoonstelling bestaat behalve uit beeldhouwwerken, uit een groot aantal vrijmoedige modeltekeningen uit verschillende periodes. 
Het werk is direct en gevoelig. De tekeningen en aquarellen hebben een subtiele lading. Het erotische karakter was in die tijd een issue. Rodin kon er niet zomaar mee naar buiten treden. Tegenwoordig zijn we wel wat gewend. Ga het bekijken in Laren, je hebt nog 1 week!